Краљ ЏЕЈМС ПРВИ ОД ШКОТСКЕ (1394-1437)


Џејмс први, рођен је 10 децембра 1394, као син Роберта трећег и Анабеле Драмонд; његов старији брат Дејвид уморен је, исцрпљен од глади, у затвору-тврђави Фокланд, у шкотској провинцији Фајф. Из безбедоносних разлога, упућен је у Француску, али су га Енглези на путу заробили и предали краљу Хенрију четвртом који је за његово ослобођење затражио високу откупнину; хронике кажу да је Роберт трећи умро од туге за синовима. Џејмсов ујак, Роберт Стјуарт, војвода од Олбенија, постао је после смрти Роберта трећег шкотски регент, али није се трудио да сакупи откупнину за заточеног принца, јер је хтео да осигура престо за свог сина Мердока (који је, потом, погинуо у бици код Хомилдон Хила). Тако је будући песник и краљ провео заробљен у Енглеској деветнаест година. Боравио је углавном у Виндзору, где је имао принчевски третман, па га је Хенри четврти и школовао.
У заробљеништву се заљубио у Џоану Бофор, кузину будућег краља Хенрија шестог, којој је посвећено његово најпознатије дело, “Краљевска књига”, аутобиографска поема од 200 станци.
После смрти његовог ујака, 1420. године, Шкотска је, напокон, платила откупнину од 40.000 фунти и 1424. Џејмс се вратио у Шкотску, затекавши земљу у хаосу. У Лондону се, претходно, 2. фебруара 1423. оженио Џоаном Бофор, с којом ће имати осморо деце. За шкотског краља крунисан је у Опатији Скоун, Пертшајер, 2. маја 1424. Одмах је предузео низ потеза ради консолидације краљевине и успоставе своје власти. Погубио је опозициону породицу Олбени – Војводу од Олбенија и његова два сина, јавно, на Кастл Хилу, у Стирлингу, 24. маја 1425. године. Владао је чврстом руком и спровео низ финансијских и правних реформи. Покушао је да шкотски парламент устроји по угледу на енглески. Године 1428. закључио је савез са Француском.
Но, најопасније претенденте на шкотски престо није могао да елиминише. Наиме, његов деда женио се два пута. Први брак (чији је директни потомак сам краљ Џејмс први), није правоваљано закључен, па су наследници из другог брака оспоравали Џејмсу право на круну. Те трзавице на крају су довеле до атентата. Џејмс први је убијен у доминиканској цркви Фрајерс Причерс у Перту, 21. фебруара 1437. године. У убиство су били умешани собар и краљичина дружбеница Катарина Даглас који су завереницима откључали врата. Данте Росети је краља-песника опевао у својој песми “Краљевска трагедија”.

Песма пролећних птица

Чак и напор ми прија у овом добром Мају;
због свеопштег блаженства Календар тако јурца;
и певај с нама, Зимо, остала у бескрају!
Пристигни, Лето, дођи најлепше доба сунца!
Без стидљивости само! Нек сва небеса знају,
да заљубљеност диже у глави свој храм нов –
хвала животу који зачу милосни зов!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s