ПРЕКО 300 000 ПОСЕТА НА САЗВЕЖЂУ ЗАВЕТИНЕ!!


(почетком новембра 2012)

Статистика посећености «стооких прозора ЗАВЕТИНА», тј. Дефинисаних и препознатљивих интернет-локација на светској мрежи, (чак и непотпуна – без проверљивих параметара за већину сајтова Заветина (19 веб сајтова -уз подршку Googl-a,) 2. новембра 2012. године показује Стални раст посета…, чак изванредан скок посета!
На једном од веб сајтова Заветина пише и ово – што се пре годину-две неком сумњичавом могло учинити и чудно и претерано:
Сазвежђе Заветина је показало и доказало да се може опстати и као алтернативни, неофицијелни издавач, немонополски, невладин, ненаметачки, и да се при томе не буде у опакој власти једног узаног или ширег круга ограничених визија…
Додељујући две књижевне награде, Дрво живота и Амблем тајног писма света, ЗАВЕТИНЕ су зауставиле опаку и погубну инфлацију књижевних награда у Србији. ЗАВЕТИНЕ су практично морале да се за све изборе саме.
Тако је и стварање и покретање стооких прозора Заветина на свтеској Мрежи део те стратегије борбе и самоорганизованости у једном свету који је дубоко огрезао у себичности, наметачком духу и самодовољности.
Овде су отворени они прозори, који су у Србији иначе затворени.
Одавде можете погледати и далеко унапред и далеко уназад, горе према звездама, и доле, где зјапе понори и бездани уметности и противуречности једног друштва….

Крајем фебруара 2012. године, тј. тачно 26. фебруара поподне, обављено је мерење посета најпосећенијих страница Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ – тј. оних блогова, или страница чија је посета изнад 1000. Укупно је тестирано 40 од стотинак и нешто блогова, сајтова: број посета је у успону – 120. 060.
Нису узете у обзир посете појединих блогова, или страница, чак и онда када су се благо приближавале тзв. «страшној црти» (чаробној бројци 1000). Нити су узете у обзир посете појединих Веб сајтова Сазвежђа Заветине на Googlu, које нису мале (што знамо на основу преписке и јављања на хиљаде посетилаца широм планете, дакле, не само из Србије, Европе, него и из Азије, Африке, Аустралије, и других континената). Међутим, пошто још увек немамо адекватних и поузданих бројача за Веб сајтове на Googlu, који би регистровали сваку посету, нисмо хтели да – на основу преписка и јављања – дамо апроксимативно приближан број посета тих сајтова (на којима се, икначе, да подсетимо, налазе читаве виртуелне библиотеке српске књижевности и неколико живих и актуелних српских књижевних часописа).
26. фебруара 2012. године узет је у обзир само достигнут број посета најпосећенијих страница (њих четрдесетак) (дакле, оних блогова или сајтова, чије су посете изнад 1000 ;од најпосећенијег «Златног Расуденца» – 21 614, до «Опалог лишћа» – 8723, Канала Заветина на YouToubu – 7057, «ЗаветинаПресс» – 6923, «Противотрова» – 6472, «Групе ЗАВЕТИНЕ» – 4700, профила на Фејсбуку «Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ» – 4889…) Евидентан је стални раст посећености неколико блогова Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ : «Цјеломудрија» – 3425, «Северци» – 3414, «Едиција БРАНИЧЕВО» – 3243, «Алфа и Омега» – 2683, «Сазвежђе З» – 2519, «Светионик» – 2389, «Ренесанса» – 2288, «Уметност махагонија», 2235…
(Из размишљања поводом сталног успона посећености „Заветина“, тј. „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“ –чланак „Ново тестирање посећености Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“, 26. фебруар 2012)
види више:
http://pomocdotwordpressdotcom.wordpress.com/2012/02/26/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%9B%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D1%92%D0%B0/

На једном од веб сајтова Заветина пише ово – што се неком могло пре годину-две учинити и чудно и претерано:
Сазвежђе Заветина је показало и доказало да се може опстати и као алтернативни, неофицијелни издавач, немонополски, невладин, ненаметачки, и да се при томе не буде у опакој власти једног узаног или ширег круга ограничених визија…
Додељујући две књижевне награде, Дрво живота и Амблем тајног писма света, ЗАВЕТИНЕ су зауставиле опаку и погубну инфлацију књижевних награда у Србији. ЗАВЕТИНЕ су практично морале да се за све изборе саме.
Тако је и стварање и покретање стооких прозора Заветина на светској Мрежи део те стратегије борбе и самоорганизованости у једном свету који је дубоко огрезао у себичности, наметачком духу и самодовољности.
Овде су отворени они прозори, који су у Србији иначе затворени.
Одавде можете погледати и далеко унапред и далеко уназад, горе према звездама, и доле, где зјапе понори и бездани уметности и противуречности једног друштва….

То су изгледа ПРЕПОЗНАЛИ многи посетиоци, не само стални сарадници „ЗАВЕТИНА“, него и читаоци српског порекла из српске дијаспоре. А један од њих је на свој начин најотвореније и изразио:
„Од кад се родимо учимо да говоримо, помало да разговарамо (неко то никад и не научи), не и да живимо, као да то знамо. ЗАВЕТИНЕ то чине на инспиративан начин. Како бисмо парафразирали Декарта у наше време: “Комуницирам, дакле, постојим”. Али и више од тога. То је ванвременски дијалог. Комуницирају они који долазе с онима којих више нема међу нама, а биће увек то што јесу.
Хвала и све најбоље свима који су с изумитељем ЗАВЕТИНА. Једном и заувек.“
(Сл. Бранковић)

Поновимо: Крајем маја 2011. године целокупно Сазвежђе прешло је «страшну црту», тј. број од 100000 посета. Крајем децембра 2011. године Најпосећеније странице вукле су и највећу посету – преко 100.596 посета. Ни два месеца после тога, посета је повећана за више од 20. 000 посета. За блогове и сајтове посвећене култури, књижевности, новостима, антологијама, уметности и спорадично политици и психопатологији друштвеног, културног и јавног живота, то је респективан број. У временима медијске предоминације групе на власти (Сазвежђе припада непрофитним, невладиним издањима и асоцијацијама) Сазвежђе ЗАВЕТИНА је постало мост, а понекад и једини незамагљени прозор…
Зашто расте број посета Саазвежђа ЗАВЕТИНЕ? Више има разлога за то. Пре свега, Сазвежђе ЗАВЕТИНА има у целини узев планетарни домет. Друго – ЗАВЕТИНЕ репрезентују неофицијелну српску културу и уметност, отварајући врата и прозоре који су у Србији и бившим југословенским републикама иначе чврсто забрављени. Треће, и не последње – Заветине, захваљујући пре свега главном координатору, Белатукадрузу, имају специфичан кртични и критички и креативни потенцијал, какав мањка у посткомунистичким друштвима, али и у оним западним…
Најпосећеније локације „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“ (према мерењу посећености обављеном 2. новембра 2012. године) су „Златни Расуденац“ (28.745 посета), „Опало лишће“ (18 131), „Сазвежђе З“ (на Фејсбуку – 13.830), „Ренесанса“ (11000), „Канал ЗАВЕТИНЕ“ (филмски канал на YouToubu – 10.388), „ЗАВЕТИНЕPress“ (9712) , „ПРОТИВОТРОВ“ (8565) , „ВАСЕЉЕНСКЕ НОВИНЕ“ (7371), „ЦЈЕЛОМУДРИЈА“ (6228), „СЕВЕРЦИ“ (4919 ), „Едиција БРАНИЧЕВО“ (4857), „ЗАПИС LI – Уметност махагонија“ (4066)., итд.
Приметна је тенденција раста и „Записа“ (посете изнад 1000 и више!).
У односу на мерење посећености „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“ на почетак 2012, број се почетком новембра више него удвостручио!! То сваки посетилац може лако проверити збрајањем бројева посета.
„Права посета Библиотека Заветина (сајтова уз подршку Googla), сигурно да је вишеструко већа од 5082, колико је грубо утврђено крајем прошле године на основу добијених коментара или пристиглих писама посетилаца; пошто Googl не допушта бројаче).Верујемо да посета и ових сајтова расте из дана у дан, баш зато што су тамо смештене читаве библиотеке, електронски часописи Сазвежђа З. Међутим, о тим посетама не можемо говорити на основу поузданих мерача. Претпостављамо да је посета ових сајтова далеко већа, или барем троструко већа од последњег пребројавања пристиглих електронских порука ( у документима уз ове сајтове). „
(видети више: http://zavetinebr1.wordpress.com/%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BD/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%9B%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D1%80%D1%9A/ , чланак „Стални раст посећености или преко трња до звезда“)
„Заветине“ су, тако, напокон, изашле из тзв. Гета малих тиража штампаних издања, и достигле посете о каквим се није могло ни сањати пре, рецимо десет година, или пре тридесетак година, када су покренуте као Пишчева издања!
Сазвежђе ЗАВЕТИНА је посећено у Србији, и бившим југословенским републикама, али и у: САД, Русији, Великој Британији, Француској, Немачкој, Хонг Конгу, на Аљасци, у Аргентин, Бразилу, Јужноиафричкој Републици, Шведској, Украјини, Летонији, Јужној Кореји, Канади, Турској, Италији, Нигерији, Холандији, Израелу, Шпанији, Пољској, Румунија, Јапану, Украјини, Молдавији… итд.
Преко 300 000 посета на локацијама „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“ доказују и потврђују да су „стооки прозори“ Сазвежђа постали далековиди, пожељни, моћнији и од најмоћнијих дурбина!
Шта је то што привлачи толику посету? Неофицијелан, недвосмислен став? То што на многим локацијама Сазвежђа посетиоци могу да нађу текстове који су против сваког илузионизма – и у животу и у књижевности? Нећемо избегавати да објавимо негативне, па чак и сасвим омаловажавајуће коментаре који се односе на нека објављена дела, под једним јединим условом – да у тим коментарима – чак и кад су срочени на брзину – има аргумената.
Не једна локација Сазвежђа посвећена је реалној стваралачкој критици и разобличавању свих облика перфидности. Београдске ЗАВЕТИНЕ су дошле на свет из најнеочекиванијег правца попут аватара!*

_________________
*аватар. у хиндуизму инкарнација божанства у људској или животињској форми ради супростављања злу на свету.Обично се односи на десет појава Вишнуа, укључујући и инкарнацију Буде Гаутаме и Калкина (инкарнација која ће тек доћи). Ово учење појављује се у Багавадгити у речима бога Кришне Ајруну: “ Кад дође до пада правичности и успона неправичности, тада се ја појављујем.“
ЕНЦИКЛОПЕДИЈА Британика. А-Б – Београд: Политика:Народна књига, 2005. стр. 10

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s