Predstavljanje knjiga J. Zalokara

»FILOZOFSKI ESEJI« I »DUHOVNE TEME« JADRANA ZALOKARA
Filozofija kao sredstvo afirmacije dobra

RIJEKA Knjige »Filozofski eseji« i »Duhovne teme« dr. sc. Jadrana Zalokara predstavljene su u vijećnici Grada Rijeke, u organizaciji Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci. Ovim povodom na filozofsko-književni opus riječkog filozofa Jadrana Zalokara osvrnula se dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, nazivajući ga »dobrim duhom« riječke Sveučilišne knjižnice.

– Dvije knjige koje predstavljamo usko su povezane, jer i u jednoj i u drugoj autor progovara iz perspektive planetarnog poliloga. U svojim esejima Zalokar dotiče širok spektar tema – od poimanja čovjeka u filozofiji Istoka i Zapada, do promišljanja kršćanstva i indijske filozofije. Iz takvog pristupa izvire ideal renesansnog čovjeka koji teži humanizaciji svijeta. Riječ je o kraćim filozofskim formama, esejima i predavanjima, svojevrsnim fragmentima duhovnog života.
Planetarni polilog mogao bi se objasniti kao neka vrsta interdisciplinarnosti, odnosno kao izlaženje iz okvira jedne znanstvene paradigme. Filozofska promišljanja Jadrana Zalokara karakterizira apsolutna otvorenost i neprekidno traganje za mudrošću, kao i želja za uspostavljanjem dijaloga između filozofije Istoka i Zapada – osvrnula se Prijić-Samaržija, ukazujući i na Zalokarovo pisanje o postmoderni.

Dr. sc. Elvio Baccarini govorio je o razlikama između akademske i neakademske filozofije, istaknuvši da Zalokaru njegova neakademska pozicija daje prednost jer nije opterećen institucionalnim okvirima. To mu omogućuje slobodan način pisanja i pruža mogućnost da učini nešto vrijedno.
– Filozofija Jadrana Zalokara usmjerena je prema promicanju dobra i preveniranju zla. On koristi filozofiju kao sredstvo afirmacije dobra – istaknuo je Baccarini, progovorivši kritički o postmoderni.

Govoreći o Zalokarovom filozofskom opusu dr. sc. Nenad Smokrović ustanovio je da ovaj riječki filozofski pisac izmiče svakoj klasifikaciji, igrajući se svjetonazorima koje uzima kao niti tkajući ih u novo misaono tkivo. U svom pristupu Jadran Zalokar sažima različite pravce filozofskog mišljenja, dok mu neakademska pozicija pruža mnogo širu perspektivu. Knjigama »Filozofski eseji« i »Duhovne teme« Zalokar je obogatio filozofsku scenu – kazao je Smokrović.

O svome životu i radu izlagao je i sâm autor, a promociju je vodila dr. sc. Majda Trobok, pročelnica Odsjeka za filozofiju.
Kim CUCULIĆ
Preuzeto iz Novog Lista
http://www.novilist.hr/

____________________________________
ЛеЗ 0006533

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s